במפגש עם ילדים בכיתה ח' ממרכז הארץ, סיפר אחד הבנים על חוויה שהגדיר כ'מוזרה'. "כאשר אני חוזר הביתה אני יכול פתאום לגלות שפתחו בווטסאפ קבוצה בשם ''כל מי ששונא את גיא (שם בדוי)', לקבוצה יצורפו עוד 50 ילדים מהשכבה, כולם מקללים ויורדים עלי, החלק המוזר הוא שלמחרת כשאני מגיע לביה"ס אז כולם מתנהSLXLMגים רגיל, כאילו כלום לא קרה".
גיא מתאר חוויה אשר חווים לא מעט ילדים היום והיא של שני חיים בשני עולמות מקבילים - עולם אחד וירטואלי, מאחורי מסך, בו אפשר להתנהג בבוטות, תוקפנות ואלימות והעולם הממשי, בו פוגשים את הקורבן פנים אל פנים ומנגנוני החמלה והבושה מופעלים.
ואכן, למי שיוצא להציץ בקבוצות השנאה הנפתחות כלפי ילדים בווטסאפ נדהם מרמת האלימות, הקללות וההשפלות אשר נכתבת שם. לא פעם מספרים ילדים שהם נוהרים אחרי העדר, מקללים ומשפילים מבלי לדעת אפילו מיהו הקורבן אשר נמצא בצד השני של המסך.
כאן טמון האתגר בבריונות ברשת. האנונימיות המדומה שמספקת הרשת, העובדה שלא ניתן לראות את הקורבן בו פוגעים מאפשרת להימנע מתחושת החרטה והאמפתיה. ילדים אשר נופלים קורבן לבריונות רשתית לעולם לא מרגישים בטוחים כל עוד נמצא לידם מכשיר הטלפון, אפילו בביתם שלהם. מקרים של בריונות ברשת חשופים לאלפי אנשים, לעיתים תוך שנייה, בלחיצת מקש.
לא תמיד קל לדעת מתי כהורה צריך להתערב. ילדים היום משתמשים בטכנולוגיה אחרת מאיתנו. הם משחקים משחקי רשת ושולחים הודעות מגיל צעיר ולרובם מכשירים אשר משאירים אותם מחוברים תמידית לרשת. רבים מהם מחוברים לאינסטגרם ווטסאפ ורוב היום מסמסים ומעלים תמונות. עבורם להתקשר, להשאיר הודעה ולשלוח מייל כבר נראה מיושן. הידע שלהם על העולם הדיגיטלי עשוי להיות מאיים עבור הורים.
מהי בריונות ברשת
בריונות ברשת היא שימוש בטכנלוגיה כדי להציק, לאיים, להביך או לסמן כמטרה אדם אחר. בהגדרה, זה נפוץ יותר בקרב ילדים וצעירים. כאשר מעורב בכך אדם מבוגר מדובר על הטרדה או מעקב (stalking), עבירה שעשויות להיות לה השלכות משפטיות.
לפעמים מאוד קל לזהות את הבריונות - לדוג': אם ילד מציג הודעה, ציוץ או תגובה לסטאטוס שהוא נבזית או מאיימת. התנהגויות אחרות הן פחות בולטות כמו להשתמש בזהות בדויה מול קורבן ברשת, לפרסם מידע אישי, תמונות ערוכות או סרטונים אשר מביכים מישהו אחר. ילדים מדווחים על פרופילים מזוייפים באינסטגרם אשר נוצרו במטרה לפגוע ולהביך ילדים אחרים.
רוב הילדים יטענו שלא ישתפו מבוגר במקרה שבו יפלו קורבן לבריונות ברשת. מחקרים אחרונים בישראל מראים ש - 68% מהבנות ו - 70% מהבנים בכיתות ג'-ט' סבלו מבריונות ברשת.
ההשפעות של בריונות ברשת
מכיון שהיא כבר לא מוגבלת לרחוב או לחצר בית הספר, הבריונות המודרנית מתרחשת בבית כמו בבית ספר - 24 שעות ביממה. ילדים שמציקים להם מרגישים ב"מטווח רגשי" כל היום ללא שום אפשרות מילוט. כל עוד לילדים אחרים יש גישה לאינטרנט, הם בסכנה.
בריונות קשה, ארוכת טווח ובתדירות גבוהה עלולה להשאיר את התוקף והקורבן בסיכון גבוה למתח, דיכאון והפרעות חרדה נוספות. לעיתים זה עשוי לדחוף ילדים לנסיונות אובדנות.
סימנים לבריונות ברשת
ילדים רבים לא ישתפו מבוגר אם נפלו קורבן לבריונות ברשת מתוך מבוכה, חשש מהסטיגמה החברתית או מכך שינטלו מהם זכויות השימוש במחשב/טלפון:
הילד עצבני וכועס תוך כדי ולאחר שימוש באינטרנט או טלפון
דיסקרטיות גבוהה לכל מה שקשור בעולם הטכנולוגי
הימנעות ממפגש עם חברים או אירועים של ביה"ס
הידרדרות בלימודים וכעס בשעות שבהם הוא בבית
שינויים במצב הרוח, התנהגות, שינה, תיאבון
רצון להפסיק לעשות שימוש במחשב/טלפון
הבעת לחץ או מתח בעת קבלת הודעה בטלפון
איך הורים יכולים לעזור:
הציעו תמיכה וחזקו את הילד על כך שפנה אליכם. הסבירו לו שאין זאת אשמתו ושזוהי תופעה קשה אך הוא לא לבד בה.
עודדו את הילד לא להגיב - התגובה היא "דלק" אשר מסלים את הסיטואציה.
חסמו את הבריון - לרוב האפליקציות והאתרים יש אפשרות לחסום פרופילים מסויימים.
הגבילו את הגישה לטכנולוגיה - מקמו את המחשב במקום מרכזי בבית, שימו גבולות לזמן השימוש בטלפונים והניחו את הטלפונים בעמדת הטענה ביתית לפני שהולכים לישון.
הכירו את העולם הוירטואלי של הילד - הסתכלו בווטסאפ, התחברו לאינסטרגם, הכירו את הסנאפצ'ט. המטרה אינה לבלוש אחרי הילד אלא להכיר את העולם כדי שיהיה ניתן לפתח עימו שיחה על פרטיות, שיתוף במידע ועוד. הימנעו מלכתוב תגובות אשר יביכו את הילד בפומבי.
התקינו תוכנות סינון
כאשר הילד שלכם הוא הבריון
לגלות שהילד שלכם מתנהג באלימות עשוי להיות מתסכל, מביך ומכעיס. חשוב להתמודד עם הענין בהקדם.
דברו עם הילד בצורה אסרטיבית על ההתנהגות שלו והסבירו את ההשפעות השליליות שיש לה על אחרים. הבהירו שיהיו לכך סנסקציות בבית.
הזכירו לילד שהשימוש בטלפון/מחשב הוא פריווליגיה שניתן לקחת ממנו במידה ויעשה בהם שימוש שלילי.
שיקלו לקבל ייעוץ מקצועי על מנת להבין עם הילד את הסיבה שבגלל בחר להשתמש בבריונות וכיצד ניתן לעזור לו.
ואל תשכחו להיות דוגמא אישית!